Japonský večer predstavil Bratislavčanom divadlo nó i pravé suši

31.07.2012 Bratislava

Bratislava 31. júla (TASR) - Japonský večer sa dnes uskutočnil v bratislavskom Dome kultúry Ružinov. Voľne prístupné podujatie pripravilo Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike v spolupráci s CULTUS Ružinov. Program otvoril workshop o tradičnom japonskom divadle nó.

"Má približne 650-ročnú históriu. Najprv sa šírilo v okruhu samurajských bojovníkov. Je to umenie, ktoré má špeciálny výrazový prostriedok. Používajú sa pri ňom masky, každá má zvláštny význam," povedal pre TASR Akihiro Yamamoto, riaditeľ divadla Noh-gakudo z Osaky, ktorý s členmi divadelnej skupiny pripravil workshop o najstaršej forme japonského divadla. Príbehy nepodáva len prostredníctvom dialógu, ale aj spevom, tancom a hudobným sprievodom. Nógaku vyhlásilo UNESCO v roku 2001 za svetové nehmotné kultúrne dedičstvo.

Workshop ponúkol príležitosť vstúpiť do sveta nó, jeho účastníci sa mali možnosť dozvedieť viac o jeho bohatej histórii, zoznámili sa s unikátnym spevom utai, ale aj s maskami, ktoré majú prepracovaný dizajn a sú súčasťou jednotlivých divadelných predstavení. "Vyrobené sú z dreva, ktoré sa v japončine nazýva hinoki. Je to cyprusové drevo," povedal Akihiro Yamamoto na margo umenia, ktoré šíri hudbu a piesne spred zhruba 700 rokov. "Aj dnešní Japonci, keď chodia na divadlo nó, tak sami tomu jazyku ani veľmi nerozumejú, lebo je to v archaickej japončine. Herci vystupujú ako duchovia, takže spevy vyjadrujú prejavy citov, pocitov duchov," vysvetlil riaditeľ divadla Yamamoto Noh-gakudo z Osaky, ktoré má dlhú históriu. Budovu divadla dal postaviť Hiroyuki Yamamoto (1890-1973) už v roku 1921. Divadlo bolo počas druhej svetovej vojny vypálené a následne v 50. rokoch zrekonštruované.

Bratislavský Japonský večer, ktorého súčasťou bola výstava fotografií Kazuayoshi Miyoshi: Prírodné a kultúrne dedičstvo UNESCO, uzavrela ukážka prípravy pravého suši pod názvom Suši - to nie sú len maki a nigiri. Prípravu rôznych druhov tradičného jedla z krajiny vychádzajúceho slnka predstavil Naoki Eguchi. Osobný kuchár japonského veľvyslanca v Bratislave žije na Slovensku od októbra 2011. Ako uviedol pre TASR, zo slovenskej kuchyne už vyskúšal tradičné halušky i guláš. Najviac mu však chutí tatársky biftek. Slovenskí gurmáni si mohli pochutnať na Eguchiho úhorovom bó-zuši, lososovom čimaki-zuši či krevetom temari-zuši.
 

Vyberte región